Thursday, March 26, 2009

LAMANYE.................

Aksi jejaka perasan tepi pasar ikan .....
"baru balik kelauk ke weh"


Assalamualikum.....

Jumpa lagilah kita kat arena blog ni....(pd yg. layan blog nilah tu)
Lama....memang dah lama sungguh tak up date blog ni....
tapi...tak kisah, lagipun blog ni tak lah apa-apa sangat

Sepanjang dah lama tak up date ni...dah berlaku bermacam-macam perkara dah...
Tapi....
semenye perkara yang baik lah....

Kami kat sini kaum HAWA dan banyak aktivitinye...
jadi...aku dan kekawang taklah rase boring sangat....

dari kelas aktiviti belajar memasak...kami juga ada aktiviti Tadarus
Aktiviti tu...kami selang selikan minggunya.
Setiap pagi ahad dan selasa pulak , kami ada join kelas bahasa arab secara istiqamah dengan "Abla" dari Tunisia dalam bahasa inglih.
Bagi yang baru nak datang ke sini rasenye taklah mengalami situasi macam kita mula-mula sampai dulu. Tapi itupun kalau yang suka bercampurlah....

Bagi anak-anak lelaki aktivitinye luas...waktu petang mereka boleh ke sekolah tahfis Arab untuk belajar Al-Quran dan bahasa arab.
Dan hasil dari risikan saya dengan jiran kat sini....saya dah dapat hantar anak-anak perempuan ke sekolah tahfis arab setiap 3 kali seminggu.Siap ada kenderaan lagi datang jemput.
Kalau yang perempuan sekolah khas untuk perempuan sahaja. Waktunye sama macam pelajar lelaki (lepas Asar hingga 7.00pm). Untuk anak-anak perempuan, dikenakan bayaran SR200.00 selama 1 semester (4 bulan) .

Pada yang berminat bagi kaum ibu boleh join orang2 arab ke masjid setiap pagi untuk tafsir Al-Quran dan mengaji. Kat sini setiap masjid ada kelas untuk mengaji Al-Quran untuk wanita dan disediakan bas untuk kemudahan mereka ke masjid.Bestkan.....

Okeylah....Nanti cete lagi.
Wassalam

4 comments:

Ibn al Haramain said...

rindunya kat askar kakza...takdan bazar tabung jaji ke minggu ni???

Ummi Wafa said...

bagus2! info yang sangat berguna... see u daa.. tapi kalu asban keje shift ada poblem tak? hihihihi

Hafizah said...

Assalamualaikum Zah... jumpa lagi..seronok jugak duduk sana ye... macam nak ikut sama je berhijrah ke sana... ewah... untungnya Zah dpt belajar bahasa Arab... alhamdulillah, untuk anak2 pun dpt bnyk kelebihan kat sana ye.. Kat sana dah masuk musim panas balik ke belum?

Saliza said...

Salam...
fiz dan Mah,Kak za dok gi bazar tu...pasal iqamah abg din tinggal kat hotel mekah tapi...now dah settle.
Ari tu gi mekoh dok dang nok gi rumoh demo..budok2 ni..dah merengek nok gi. InsyaAllah lain kali pulok lah.

Ummi fawa...
Why lama tak skype?
kalau keje shift nanti buleh call awall2 nanti boleh tumpang sape2 atau boleh ditolonglah tu...Insy.yg ptg nak belajar. cepat lah dtg...

Zah...
Best jugaklah. Bila tahu kat M'sia mcm2 jadi...rase takut lah nak balik.
Sekarang taklah boring sangat pasal dah banyak aktiviti kita buat.
kalu ada rezeki hijrah lah ke sini je....suruh lah Khairul tu...apply sini.nanti boleh kita join same2