Saturday, November 8, 2008

Ziarah Ke Madinah

Alhamdulillah...
Aku , suami dan seorang anak aku telah gi ke Madinoh pulok minggu ni. Lama doh kami dok gi Madinoh ni. Lebih kurang 2 bulang doh. start bulan pose sampai raye dok gi lagi ni baru gi pulok.
Tolok kul...7.00 pagi dengan keluarga kawang aku ....dan sapa kul 10.00 gitu. Bereti kat sejid Quba dulu. Turun-turun dari kete.. Ya Allah...SEJUKNYA............ Anging sejuk sungguh. macag kat Cameron Highland gitu. Nok ambik wuduk tu.....sekali hal lagi , k e ta g e g a. Aku ni memang pantang sikik dengang sejuk ni, biar panah dok ape sikit. tapi kalu sejuk ni kaloh ambe.....
Itulah kebesaran Allah . Bila Dia nok wak panah jadi panah....dan nok wak sejuk jadi sejok...SUBHANALLAH....
Sebenarne itu kali pertama aku sapa sejid Quba tu. ALhamadulillah sempat buak solat yang sewaktu dengannya.Kebetulan kat kaki lime sejid tu ramai pulok mokcik-pokcik ju'al barang2. Dang agi aku beli kain selepang ke anok2 aku bab sejuk lajok....muruh je....SR10 je. okeylah tu. Kat pasor malang m'sia tak dok jual bende tu... ke guane?

Rasenye seme doh tahu sejarah sejid Quba tu....kan....:-
(Tahu doh dok apelah tapi nok cete jugok....ni pasa doh lame dok ngajar, orang tak boh tahu pung nok cete jugok)

- Masjid pertama di bina dalam sej.islam atas dasar TAQWA dan IMAN YG. PADU.
- Rasullullah (SAW) selalu pergi ke masjid tu pada tiap-tiap hari sabtu, kasang2 ari isnin dan khamis
- Rasulullah gi naik unta atau berjalan kaki
- Rasulullah Bersabda : Sape yg. wuduk kat rumoh dia dan gi sejid Quba untuk solat, diberi ganjaran pahala seperti menunaikan umrah. BESARNYA FADHILAT NYA KAWANG@ kang.
-Terletak di perkampungan Quba'
- 3 km dari bandar Madinah
- siloh-siloh name Quba' tu ialah sempena name sebuah telage kat situ.
PEMBINAANNYA..
- Pada ari pertama Nabi sapa di perkampungang Quba' (Hijrah dari Mekah)
-Ari tu 8 Rabi'ul Awwal = 23 sep. 622M
- Nabi duk situ selama 4 ari
-Nabi turut serta buak sejid tu
-Nabi pikul batu-bate sampai bengkok tubuh nabi
- Baju nabi penuh dengan debu-debu dan pasir
-Sahabat nok tolong angkat, nabi dok vi. nabi suruh gi angkat wak lain.

MULIA SUNGGUH HATI SEORANG PEMIMPING AGONG KITE. (sebab tu kite kena sayang R.A)

Okeylah sambung lagi...

Lepas tu baru gi sejid Nabawi. Ramai ju'pe dengang jemaah haji dari Malaysia . Gembira dapat tengok dere M'sia kat bek2 jemaoh haji tu. Lepah kene check beg dapat masuk gok dalam sejid. (Lepas lagi seludup h.phone dalam masjid- care kena ade).
Macam bese, aku cari sof paling depan aje... rezeki aku kali ni dapat sof ketiga dari depan. Alhamdulillah. Sementara tunggu solat Jumaat, dang agi aku perabih bacaan Quran aku (suroh Al Taubat) legeeeeeeee.
Lepah solat jumaat, sekali lagi nok jadi ke rezeki aku ari tu agoknye....aku dang masuk dan solat sunat kat RAUDHAH . sepanjang2 tu aku ucap syukur sebab berpeluang solat kat situ kali ni (kali pertama) . Legeeeee dapat ucap salam sendiri pada Kekasih yang dirindu ....Rasulullah.Hanya Air mata yng menjadi saksi pertemuan kita ya Rasulullah.
Sebelum tu ada Ustazah berbangsa Indonesia bagi tazkirah sikit untuk jemaah hari M,sia dan Indonesia. Aku dan kawang aku (Mas - permata hati ku) tumpang sekaki. Hilang haus dengar tazkiran sebab doh lame dok dengor nasihat dan panduan agame secara live gitu.
Lepas selesai urusan kat situ, ucap salam pada Rasulullah dan kembali semula ke acara bebas. Gi makang beto...makang pulok kak Restoreng Indonesia. Beh jugok makang situ dok lah maha sangak. kire ok lah harge kat situ.
Oh ye ...kami makang nasi campur. macang-macang lauk ade. Bestnye sup kaki lembu pung ade.
Sebelum gi tempak laing, kami singgah pulok kat Bukit Uhud. Ziarah kejap makam pejuang Syahid kat situ dan sedekahkan Al-Fatihah. Saidina Hamzah telah mati di situ dalam perang Uhud. Betullah kata kawang aku (Kak Fazi) tanah kat situ masih merah...seolah-olah masih ade darah pejung islam yang syahid tu.Subhanallah.Aku pung dang jugok panjak bukit Uhud (bukit pemanah)tu....bestnye...panjat bukit. Teringat panjat bukit kat kebun.
Lepas tu pulok gi kat tempak orang pere unte. Masyallah....wanginye baung situ....rasenye kalu pakse aku makang nasik situ aku muntuh mula. Uhhhhh wangi sungguh. Beli susu unte wak balik rumuh.Katenye best....tapi aku dok lalu lagi lah ...
Lepas tu... gi pulok tempat orang lelong2 barang2. Macamg2 barang ade dari pinggang-mangkuk, perabut,baju terpakai dan macam-macam adelah...
Aku dan bapaknye...beli gok 4 helai baju Overcoat untuk paka musing sejuk kekgi. Muruh je....RS30 je selai. Kalau ikut yang baru mahu gi 300 ratus sela tu. Okeylah tu...kite orang kampung nok wak selimuk musim sejuk ...Teringat kat kawang aku kat Johor tu...(Kak Fazilah), kalu ade dia jadi kami shooping......"Nanti datang sini kite jalang-jalang ye kak."
Aku dang gok beli barang antik, kaki lilin . muruh je RS5 je. Dok lah come mane...tapi ...come.Dang gok berebuk jam antik dengan pok arab. last-last buleh ke dia gok RS110 tapi memang cunnn
Kami dok raung belake...pasa doh nok gharib. (Insy..lain kali kami datang lagi).
Gi solat gharib kat sejid Qiblatain. Kemudian ke JARIR pulok untuk beli barang sikit. lepas tu terus balik Yanbu.
Kul 9.00 malam Alhamdulillah kami sampai.



5 comments:

REENAZ said...

Cayalahhhhhhh......Speaking gitu! Napa x bg tau masa hr Khamis nak saing? X per ler smlm kak za sampai gak kan?kan?kan?....Alhamdulillah...

leman said...

Salam...
Saliza, que ngomong opo?? kapan arek lungo meneh? Aku arek melu... Enak turu ngang buri kereto mu!!

cikgu zainab said...

Syok gak bace dalang loghat ganu kite niih....
kak nab orang ganu gak...
Seronok baca kisah2 perantau kat KSA ni.Tumpang baca berita terkini...Tk.

Ummi Wafa said...

seronoknyer baca cite akak nie, tak sabar rasanyer nak merasai sendiri pengalaman sebegini.. semoga segala urusan untuk berhijrah ke sana nati akan dipermudahkan olehNya. cuaca kat sana cecah wape 'c?

Saliza said...

Cik leman...itu ngomong ganulah...

Cikgu..."Selamat pagi cikgu" terima kasih lawat blog ni... kalu dok kene komeng je...

Ummi wafa...moga segala dipermudahkan dan cepatttttt lah datang sini