Sunday, December 14, 2008

Cerita-ceritut

Assalamualaikum...

Baru ari ni aku buleh ngadap skrin komputer ni....
Rasenye lebih seminggu doh aku dok ketuk bende ni...Yele...sebelum tu sibuk dengang nok gi Aji, lepah tu...gi Aji, lepah tu...balik Aji, lepah tu...dok sega badang pulok...bak tu lah lame dok up date bende ke blog ni.

Ari ni ade mase sikit ni...dan badang pun macang sego sikit dang buleh doh wak keje...jadi aku pun nok layanglah kejap dengang blok ni.

Cete sebelum gi Aji...

Kebetulang mase sari due nok gi Aji tu... Kak tie
Temerloh tumpang dok rumoh ambe. Buleh gok dalang 3 ari. Beshnye....kak tie yang jadi tukang dapur.....(memang itu kegemarannye). Jadi buleh gok aku rehah-rehah sikit2 sambil2 bace buku pasal Aji.

Dalam kesempatang ni jugok aku dan kak tie dang agi terplan buak "Majlih Doa Selamak" sikit untuk aku dang tok laki aku sebelum kite gi Mekoh. Kalu kat Kampung tu...Mok Ayoh buak doh kak sejid, tapi kami kat sini wok gok lagi.

Kak Tie selaku ketua dapur...pun bertumgkus-lumuslah ....masokkk. Orang doh pakar masok , dia cume ambil mase kejap je....masok. Lagipung kami wak majlih "Anok-Beranok" je...dan jemput Hj. Fauzi selaku Kepala bacaan Yassin dan untuk Bacaan Doa Selamat. Alhamdulillah ...Dalam majlih tu ade gok 2/3 orang yang sedang dalam proses untuk jadi Hafiz dan Hafizah.

TERIME KASIH BAAAANYOK KE...

Kak Tie.....(selaku tukang masok)
Hj. Fauzi sekeluarge (selaku ketua Yassin dan Doa)
En Lobo sekeluarge (selaku "anok beranok")
Jiran terdekat (sudi datang dan bacakan Yassin bersame)


Esoknye...Tibelah mase dan saat kak tie nok balik Malaysia...pulok... dah jumpe dan mesre dan kini nok pisoh pulok....Kak Tie balik M'sia sehari sebelumg aku gi Mekoh (esoknye) . Itu lepah 3 bulang duk sini. Bayok cerite dan kenangan dan ilmu aku buleh dari dia dan berkongsi bersame. Kak Tie jangan lupe....rahsia kite tu......


Saat-saat berpisah (sementara je kot)










Kenangan Ber= K.Tie Bersame Ikhwan "Tabik"


En Lobo sekeluarge yang gi...anta mereke ke Jeddah. Itulah "anok beranok" namenye.
...

4 comments:

da_malaysia said...

salam..
alhamdulillah,kak selamat gi n balik dh dr mekoh..

Anonymous said...

salam..

Zikhan, Jamilah n Damia said...

salam hajah saliza..laaa tak sihat ke??? maafla yek tak datang pun melawat lepas akak balik mekah..apa2 pun semoga cepat sembuh..

Saliza said...

Salam...Mie
Kak za nak terima kasih banyak2 pada mie sekeluarga kerana luangkan mase jenguk anak2 kak za ari tu. Siap kasi al-baik lagi. Hanya Allah saja yang dapat membalas jasa kalian.
Lain kali kak za harap dapat tolong mie pulok.
Mie...dont call hajjah lah...just tahu dah lah okey. kak za takut....